10 potravin, které vás dokonale odkyselí

10 potravin, které vás dokonale odkyselí

Náš život by měl být v rovnováze ve všech ohledech. Člověk většinu dne tráví v práci, takže by si měl i doma najít prostor na odpočinek a zdravý pohyb. Rovnováhu lidského těla může narušit také nesprávně zvolené jídlo. Klíč ke všem procesům je v úrovni pH lidského těla.

 Náš život by měl být v rovnováze ve všech ohledech. Člověk většinu dne tráví v práci, takže by si měl i doma najít prostor na odpočinek a zdravý pohyb. Rovnováhu lidského těla může narušit také nesprávně zvolené jídlo. Klíč ke všem procesům je v úrovni pH lidského těla.

Alkalická dieta

Aby bylo zachováno vaše zdraví, je potřeba zajistit přísun vhodných potravin. Řada kyselinotvorných produktů se snaží tělo připravit o vyváženou hodnotu pH. Do krevního oběhu se začnou vyplavovat látky opačného charakteru, tedy ty alkalické (zejména vápník, fosfor a hořčík). Ve výsledku to však může tělu uškodit, protože nejsou-li v těle volně k dispozici, dochází k jejich odstraňování z kostí, zubů a orgánů. To potom způsobuje únavu, oslabuje imunitní systém a zapříčiňuje náchylnost k různým nemocem.

Mezi nejběžnější kyselinotvorné potraviny patří obilí, fazole, maso, mléčné výrobky, ryby a a rychlá občerstvení, která nám jsou dnes k dispozici. Faktor pH bude zachován za předpokladu, že budete konzumovat méně kyselinotvorných látek (20 – 40%) a více alkalických (60 – 80%). Teď se tedy sami sebe zřejmě ptáte, jaké máte jíst potraviny? Do jídelníčku je potřeba začlenit zejména minerály, jedině tak bude vaše imunita fungovat zase bezchybně.

Jedná se o těchto 10 top zásaditých potravin:

Avokádo

Avokádo je super zdravý plod s hodnotou pH 8, což má za následek alkalizaci těla. Tím pádem neutralizuje kyselé potraviny v žaludku. Měli bychom ho jíst každý den. Do jídelníčku se dá začlenit poměrně snadno – na toastu, sendviči, v salátu či domácím guacamole.

Zralé banány

Lékařští experti tvrdí, že pokud budeme jíst zralé banány, snížíme tím kyselost žaludku a vstřebávání špatných látek. Vyhněte se nezralým banánům, ty mohou naopak vést k zácpám. Nejlepší je banán se slupkou s hnědými skvrnami. Dodáváte tak tělu vitamíny a minerály – obecně řečeno tedy zásaditost.

Mandle

Mandle a mandlové mléko jsou bohatým zdrojem zásaditosti. Navíc pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, zlepšují funkci mozku a zdravé trávení. Vaše tělo se tak stává perfektně vyvážené.

Chřest

Chřest pomáhá k alkalickému vyrovnávání pH s hodnotou 8,5. Měli byste také vědět, že tělu dodává vodu, vitamíny, minerály a antioxidanty.

Vodní meloun

Vodní meloun je ideálním společníkem do horkých letních dnů. Jeho pH je kolem 9 a obsahuje vysoký podíl vlákniny, je výborným detoxikačním prostředkem. Dále nabízí i vitamíny, minerály a vodu – udržuje elektrolytovou rovnováhu.

Kajenský pepř

Kajenský pepř je dobrým zdrojem zásaditých látek. Hodnota pH dosahuje až k 8,5. Navíc má antibakteriální vlastnosti, zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak, odstraňuje toxiny z těla a posiluje funkce mozku.

Papája

Papája uklidňuje zažívací potíže a je v ní spoustu živin. Obsahuje vlákninu, vodu, vitamíny a minerály. Jejím cílem je poskytnout tělu celkovou kondici. Současně je však také výborným zdrojem alkalických látek.

Brokolice

vegetables-694304_960_720Má vysokou schopnost alkalizovat potraviny, je z čeledi brukvovité zeleniny, která již napovídá skvělým vlastnostem.

Citróny

Citróny mají sice kyselou chuť, ale štěpením se ve skutečnosti transformují na alkalizační látky. Měli byste přidat několik plátků citrónů do vody a pít jí po celý den.

Česnek

Česnek je plný živin a užitečným kořením. Pomáhá neutralizovat kyselé potraviny jako maso, ryby, sýry a vejce.

  • Stav přihlášení