Studie zjistila, že manžel stresuje ženu dvakrát více než děti

Studie zjistila, že manžel stresuje ženu dvakrát více než děti

Muž středního věku vtipkuje se svými spolupracovníky a říká: „Miluji být otcem – mám 2 skvělé děti, ale moje žena má 3!“

Skupina pánů by se mohla zasmát a pokračovat v rozhovoru. Pravdou však zůstává, že v současnosti má mnoho žen pocit, že se stali rodiči svých partnerů, místo toho, že by se v péči o rodinu mohli spoléhat na partnerovu pomoc.

Stali se z nich šéfkuchařky, řidičky, učitelky, zdravotní sestry, pokojské, koordinátorky speciálních akcí a policistky.

Mnohé mámy mají pocit, že jsou uběhané, vždy vyčerpány, a to zejména tehdy, pokud pracují mimo domu.

To nejsou děti … Je to manžel!

Bohužel, pro mnohé ženy mohou jejich manželé představovat dokonce větší stresový faktor, než jakým je náročnost plnění úkolů matky.

Podle průzkumu, který provedla společnost Today na vzorku více než 7000 matek, bylo zjištěno, že průměrná matka hodnotí své stresové zatížení na úrovni 8,5 z možných 10.

46% žen uvedlo, že manželé jim způsobují více stresu než děti! Výzkumníci to shrnuli takto:

  • Matky nejvíce zdůrazňují, že nemají dostatek času na to, aby za den udělali vše, co je třeba udělat.
  • 3 ze 4 matek, které mají partnera tvrdí, že sami vykonávají většinu rodičovských a domácích povinností.
  • 1 z 5 matek říká, že od svého manžela nedostává dostatečnou pomoc, a to je hlavním zdrojem každodenního stresu.

Ba co víc, výzkumníci z univerzity v Padově nedávno zjistili, že uvedené se přenáší do budoucích rozdílů ve zdravotním stavu a vyústí až do úmrtí jednoho z partnerů.

Zde je jedno zajímavé zjištění: Když manželé ztrácejí své manželky, jejich zdraví se zhoršuje, ale když ženy ztratí své manžely, stávají se zdravějšími a lépe se vyrovnávají se stresem a depresí.Výzkumníci mají podezření, že to je tak proto, že muži se spoléhali víc na své partnerky a ne naopak.

Proč je manžel stresovým faktorem své ženy?

Manžel se může více zapojit

Ve hře je určitě víc, než jen jedna podkladová téma, o které právě mluvíme.

Na jedné straně matky od svých partnerů očekávají stejnou podporu při péči o své rodiny, například pořádání her, návštěvy s dětmi u lékařů, učení se s dětmi a psaní domácích úkolů.

Dokonce i v rodinách, kde jsou oba rodiče zaměstnáni na plný úvazek, je stále dost běžné, že všechny tyto povinnosti jsou ponechány na bedrech žen.

Jak to napravit: Pokud si všimnete, že vy a váš partner nemáte rovnoměrný podíl na domácích povinnostech, promluvte si s ním o tom!

Pokud to pomůže, pokuste se vytvořit seznam všech běžných věcí, které je třeba udělat každý týden. Posuďte, jak se dají věci rozdělit spravedlivější.

Pokuste se založit si společný kalendář, ke kterému budete mít oba stejný přístup, jak telefonicky, tak i přes počítač. Nikdo se tak nemusí obávat, že by zapomněl na důležitá data a termíny.

Manželka může přenechat více odpovědnosti

Každý příběh je vždy tvořen dvěma lidmi. Mohlo by být jednoduché obvinit svého partnera z toho, že na sebe nepřebírá více rodinných odpovědností.

Je však častěji než vzácné, že muži chtějí být opravdu těmi nejlepšími otci a manžely.

Někdy může problém spočívat právě v tom, že matky zcela nedůvěřují svým partnerům a nepropustí jim žádnou z povinností.

Jak to napravit: Ženy vědí pro svou rodinu a své děti vysnít fantastickou budoucnost.

Když se však věci neprovádějí správně a přesně podle jejich představ a plánu, je jednodušší, když si uděláme věci sami, než abychom požádali svého partnera, aby se zapojil do věcí.

Odolejte pokušení dělat všechno sami! Nezapomeňte na hodnotu svého času pro sebe, který potřebujete na obnovu energie  a péči o sebe.

Pokud to má znamenat, že vaše děti nejsou na veřejnosti dokonale oblečené, tak ať. Nic se přece nestane.

Vneste do svého vztahu jiskru

Když se začne rodičovské šílenství, může být až příliš jednoduché přesunout svůj vztah na vedlejší kolej. Ale vztahy takto nemohou fungovat!

Nejste jen rodiči, jste i partnery … a jste jednotlivci! Budování láskyplného vztahu mezi vámi dvěma vám změní život v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Jak to napravit: Udělejte to nejlepší, čeho jste schopni. Věnujte se jeden druhému každý týden. Vyčleňte si na to čas: žádné děti, žádná práce, žádné rozptylování.

Udržování silného spojení mezi partnery pomůže když je nezbytné čelit tím náročným dnem , když jediné, co chcete udělat, je křičet, plakat nebo se skrýt ve skříni s nějakým uklidňujícím jídlem.

Pravdou je, že vy všichni, oba, váš partner a vaše děti budou mít prospěch z toho, když vaše rodina bude založena na silném partnerství.

Zdroj :Badatel net

  • Stav přihlášení