Neuvěříte, jak je banán s tmavými těčkami prospěšný vašemu zdraví

 

Mnoho lidí má rádo banány. Pokud patříte mezi ně, tak než si příště opět jeden dáte, měli byste nejprve něco důležitého vědět.

Čtěte pozorně  dál a při nejbližší konzumaci tohoto chutného tropického ovoce se ujistěte, že z něj získáváte maximální možný užitek.

Čím se liší zralé banány od normálních?

Zcela zralé banány produkují látku zvanou TNF, ve volném překladu se jedná o„tumorový nekrózní faktor“ (Tumor necrosis factor). To je substance, která bojuje proti abnormálním buňkám. Čím jsou tečky na banánové slupce tmavší a výraznější, tím více jí obsahují. Proto jsou zcela zralé banány prospěšnější pro posilování imunitního systému.

Japonští vědci potvrdili, že TNF nacházející se v banánech pomáhá při rakovině prostřednictvím zvyšování imunity člověka. Pravidelnou konzumací zralých banánů tak dokážete do významné míry předcházet vzniku rakoviny.

Jak se mění obsah banánů s jejich dozráváním

Je také prokázáno, že i celkový obsah banánů se s jejich postupným dozráváním mění. Jde hlavně o zvyšování počtu antioxidantů a přeměnu škrobu na cukry, které jsou snadněji stravitelné. Japonští vědci dále zjistili, že banány s tmavými tečkami na slupce zvyšují množství bílých krvinek v krvi.

Pro zvýšení imunity doporučují konzumovat 1 až 2 dobře dozrálé banány denně. Takové banány jsou v porovnání s banány se zelenkavou slupkou nebo běžnými žlutými banány mnohem zdravější – údajně až 8 krát.

Způsob, jakým zralé banány bojují s rakovinou

Jak již bylo dříve zmíněno, zralé banány obsahují velké množství tumorového nekrozního faktoru (TNF). Ten má na rakovinné buňky dokonce takový vliv, že v nich iniciuje apoptózu, tedy jejich řízenou smrt.

Ukázalo se, že efektivita banánů při potlačování rakoviny je srovnatelná s látkou Lentinan, která se nachází ve známé medicínské houbě Shitake.

Lentinan umocňuje účinky ostatních antivirotik a protinádorových substancí. Také zvyšuje aktivitu některých buněk imunitního systému.

Výzkumníci Tokijského Národního výzkumného institutu pro výzkum rakoviny zjistili, že při pokusech na myších dokázal Lentinan odstranit 80 až 100 % nádorů v testovaných subjektech.

Při klinických studiích na lidech, jimž byla aplikována chemoterapie, vedl k blokování růstu nádorů a celkovému prodloužení jejich života.

Protirakovinné účinky banánů na rakovinu by se daly shrnout tak, že výraznou měrou stimulují tvorbu nových bílých krvinek a předcházejí mutacím buněk.

Závěr

Pro zachování co největšího množství prospěšných látek se doporučuje zralé banány zkonzumovat co nejdříve nebo je mít v chladničce jen krátce.

Existuje totiž poměrně tenká hranice mezi zralostí a přezrálostí, kdy už mohou v banánech nastoupit hnilobné procesy. Ty následně prospěšné látky nejen zničí, ale mohou znamenat i rozvoj zdraví škodlivých plísní.

Vyvarujte se také banánům, které mají slupku kompletně hnědou nebo již pootevřenou.

  • Stav přihlášení