Záchranná brzda

Taky se vidíte v této situaci?

já se tam blížím….tahám za záchranou brzdu

SYNDROM    VYHOŘENÍ                  

Co je syndrom vyhoření?

Vyhoření se týká zejména oblasti práce a je typické citovým a mentálním vyčerpáním. Často jde o důsledek dlouhodobého stresu a týká se nejvíce lidí, kteří pracují s jinými lidmi. Od deprese nebo prosté únavy se syndrom vyhoření liší hlavně tím, že se vztahuje výhradně na onu krizovou oblast a jeho součástí jsou pochybnosti o smyslu dané práce.

Jev vyhoření (nebo také burnout) je nejspíš stejně starý, jako sama lidská práce, nicméně jeho název pochází až z roku 1974 od amerického psychoanalytika Herberta J. Freudenbergera.

Jaké jsou typické příznaky vyhoření?

Vyhoření je syndrom a syndrom je skupina příznaků. Patří sem tedy celá řada projevů: z oblasti emocí (sklíčenost, popudlivost, bezmocnost), postojů (nechuť, cynismus, zapomínání, nesoustředěnost) a mezilidských vztahů (snížená ochota pracovat s lidmi, stažení se, soukromé konflikty). Svou daň si syndrom vyhoření vybírá také v tělesné rovině – časté jsou  potíže se  spánkem, jídlem, člověk se snadno unaví, může mít vysoký krevní tlak.

Kdo je ohrožen syndromem vyhoření?

Nejčastěji se s vyhořením setkají ti, kdo pracují s lidmi – příkladně lékaři, zdravotní sestry, učitelé, psychologové,  terapeuti  ,právníci, policisté, telefonní operátoři a další. Nevýhodou je přílišné počáteční nadšení do práce, perfekcionismus, workoholismus, málo přátel, neschopnost odmítat další a další úkoly a špatná organizace času.

Když onemocní duše-je otázkou zda se může vůbec člověk uzdravit?

Dnes věřím, že pokud se neodstraní příčina nemoci-tedy chybné postoje není možné se zcela uzdravit. Můžeme přinést jen pocit úlevy. Asi 6 roků zpět jsem si uvědomila tuto souvislost a začala svoji práci doplňovat psychoterapií.

Nastavila jsem způsob  ,který byl velmi pohodlný a příjemný pro klienta, ale příliš vyčerpávající pro mně. V domnění, že je třeba být opakem klasické medicíny, jsem začala rozdávat sama sebe a cele se vložila do  práce s jednotlivým klientem ,až mám pocit že jsem se rozdala .

Práce mně však naplňovala zpětnou vazbou od Vás, kdo si vážíte informací, které se vám snažím do těch Vašich hlavinek vtlouct.

Mnozí z Vás udělali ve svém životě takový posun a v celku za krátký čas, což mně samotnou až překvapilo. Za to Vám moc děkuji!

Je vidět, že opravdu není zbytečné veškeré studování a bádání nad souvislostmi i na úkor mého osobního a společenského života.

Další skupina lidí, ale není ještě schopna přijmout souvislosti podle tradičních medicín, které vznikly 4000-2000 let př.n.l.  a stále bezmezně důvěřuje klasické medicíně, která je mladá-asi 200 let. Často je člověk brán jako kus-noha, mozek,srdce, žaludek atd…kde se asi ztratila osobnost? Jaké má životní a pracovní podmínky? Co mu může způsobovat tento problém?

To , co je vidět=nebývá příčinou. Je třeba hledat, kde problém vznikl a ne jak vypadá. Klasická medicína je důsledková a ne příčinná. Takže většinou zatlačí svým léčením zase zpátky do organismu a máme chronické nemoci pro další léčení.

Když jsem využila veškeré dostupné možnosti, které mám a pokusila se zvrátit zdravotní stav a posunout tohoto člověka k uzdravení, tak má snaha často byla zbytečná. A znáte to 100x nic umořilo vola…..

Někdy mám pocit házení hrachu na zeď, ale to i ve vlastní rodině, ne jen u klientů.

A protože nechci být tím volem (v mém případě spíše krávou), měním svoji práci, i když asi většinu z Vás tím nepotěším.

Ulevilo se mi, když jsem si uvědomila, že za nikoho nenesu zodpovědnost, jenom sama za sebe. A to stejné máte Vy také-každý si za svoje zdraví a dál štěstí zodpovídá a napravit jej může taky pouze sám.

Někteří z Vás už po hovoru se mnou pochopili a zjistili, že to zvládnou, i když se tak často neuvidíme. Je dobré nebýt na ničem a na nikom závislí. Věřte v sebe a využívejte rad a možností, které jsem Vás naučila.

Já sama jsem neměla čas je téměř praktikovat   ….Kovářova kobyla  a nebo Pije víno a káže vodu?

Trochu se stydím, že jsem se zase dokázala tak vyčerpat, ale to jsou ty povahy.

Asertivita-TO je pojem-jenom ji umět používat!!!

Dávám si listopad a prosinec víceméně pro sebe na nastartování . Jak to bude dál se uvidí. Doufám, že mně pochopíte .

Konzultace, diagnostika, prodej-sklad Energy  bude fungovat bez problémů.

Určitě budeme ve spojení a budu informovat , co se u mě děje.

 

Po oslavě 80. narozenin mého dobrého známého jsem si uvědomila, že chci taky mít elán a radost ze života ve vyšším věku.

Všichni máme potenciál 120 let, proč s ním tak plýtváme?

  • Stav přihlášení