Máte přetížená játra? Těchto 16 znaků na to ukazuje

Máte přetížená játra? Těchto 16 znaků na to ukazuje

z losingweightdone.com

Játra jsou životně důležitý orgán, který neustále tvrdě pracuje na eliminaci odpadu a toxinů z organismu. Hlavní funkcí jater je měnit toxiny v odpadní látky, kterých se organismus může zbavovat močí.

Mimoto jsou játra zodpovědná za dalších více než 400 tělesných funkcí včetně trávení tuků, zpracovávání nutričních látek, ukládání esenciálních minerálů a vitaminů a rozklad alkoholu a drog, příp. léčiv.

Když tělu chybí některé nezbytné nutriční látky, mohou játra zlenivět.

Co se v játrech děje s toxiny

Detoxikační proces v játrech probíhá ve dvou fázích.

V té první játra za pomoci enzymů transformují toxiny, což jsou jedovaté látky poškozující buňky, v méně škodlivé substance.

Ve druhé fázi se v játrech párují toxiny s jinými molekulami, díky nimž se stávají lépe rozpustnými ve vodě. Pak se může tělo toxinů bezpečně zbavit.

Proaktivní podpora jater

I lidé, kteří důsledně dodržují zdravý životní styl, pijí čistou vodu, jedí biopotraviny a používají netoxickou kosmetiku, nejsou před toxiny bezpeční. Škodlivým látkám, které se nacházejí v životním prostředí, kam se dostávají neblahým působením naší civilizace, se dost dobře vyhnout nelze.

Máte unavená játra?

Když se činnost jater zpomalí, toxiny začnou ve zvýšené míře zůstávat v organismu; ukládají se v tukové tkáni a tam zůstávají, dokud nezačnou játra zase fungovat pořádně. Vedlejším důsledkem může být to, že nejste schopni zhubnout, ačkoli cvičíte a jíte zdravě.

Je mnoho znaků, které ukazují na takové zpomalení jaterní činnost; naštěstí existují celostní přístupy, které opět játra „nahodí“ a pomohou k celkovému zlepšení zdraví.

K příznakům „líných“ jater patří mimo jiné:

  • Negativní emoce
  • Chronická námaha
  • Migrény / bolesti hlavy za očima
  • Tupé bolesti hlavy, které se zlepšují spánkem
  • Pocity vyčerpanosti / letargie / „mozková mlha“ (brain fog)
  • Chronické bolesti svalů a kloubů
  • Obtížné trávení tuků
  • Nadměrné pocení
  • Alergie
  • Problémy se žlučníkem vedoucí až k jeho chirurgickému odstranění
  • Průjem, zácpa, bolesti břicha, nadýmání, plynatost
  • Problémy s pletí, akné
  • Deprese a úzkost
  • Hormonální nerovnováha
  • Dlouhodobě přítomný zápach z úst
  • Náhlé tloustnutí
  • Přecitlivělost vůči některým chemikáliím

Změna začíná v kuchyni

Kuchyně je pro vaše zdraví klíčové místo. Správnými stravovacími návyky a volbou potravin můžete dosáhnout podstatného zlepšení zdravotního stavu. Není potřeba ani tak škrtat a omezovat, jako spíš dosáhnout rovnováhy.

Určitému vyřazování potravin se ale nevyhnete. Určitě se vyhýbejte nezdravým produktům potravinového průmyslu a některým potravinám, které se považují za zdravé, ale není to tak – nebo jejich příjem aspoň omezte.

Chcete-li jíst tak, aby to prospívalo vašim játrům, řiďte se následujícími doporučeními:

  • Nejezte GM potraviny, jezte pokud možno bio
  • Konzumujte vyrovnanou stravu sestávající z velmi kvalitních rostlinných a živočišných bílkovin, naklíčených semínek, fermentovaných potravin, semen a syrových ořechů.
  • Držte se dál od olejů podporujících záněty, což jsou standardní za tepla lisované rostlinné oleje, zejména sojový, řepkový, kukuřičný, bavlníkový, slunečnicový a světlicový
  • Pijte spousty čisté vody
  • Jezte více zdravých, léčivých tuků jako je bio palmový červený olej, kokosový olej, máslo od krav krmených pící, ghí, konopný olej a avokádo
  • Jezte denně aspoň 35 g vlákniny. Měla by pocházet z celistvých potravin jako jsou artyčoky, chia semínka, avokádo, zlaté lněné semínko, růžičková kapusta a brokolice.
  • Vyhýbejte se přidanému cukru ať v podobě řepného či třtinového cukru nebo sirupu z cukrové třtiny apod.
  • Nekonzumujte denně víc než 20-25 g fruktózy.
  • Jezte více listové zeleniny, jelikož obsahuje mnoho vitaminů skupiny B, vitaminu C, folátu a hořčíku
  • Zařaďte do jídelníčku rostlinné a živočišné zdroje aminokyselin, např. kolagen, vývar z kostí, vejce a kuřata z volného chovu, petržel, syrový špenát, řepu a zelí.
  • Konzumujte potraviny bohaté na síru, jako jsou vejce z volného chovu, brokolice, česnek, růžičková kapusta, chřest, kapusta a cibule.
  • Nepijte alkohol nebo ho aspoň pijte méně.

Silná trojka pro játra

Artyčok

Artyčok náleží stejně jako známý ostropestřec k bodlákovitým a na játra působí velmi příznivě – chrání je a podporuje jejich fungování. Nadto zvyšuje tvorbu žluči a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Artyčoky i po uvaření obsahují více antioxidantů než brokolice, chřest a česnek.

Kurkuma

Vedle desítek dalších příznivých účinků kurkuma pomáhá i játrům: chrání je před poškozením a regeneruje jaterní buňky, které už poškozeny byly. Za tyto své účinky vděčí svým silným protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem.

Za účelem optimálního vstřebávání by se kurkuma měla konzumovat s černým pepřem.

Ostropestřec mariánský

Zdaleka nejlepší bylina sloužící k ochraně jater. Aktivní složka ostropestřce, silymarin, má antifibrotické, protizánětlivé, antioxidační a antivirové účinky. Chrání játra před poškozením toxiny, viry, drogami a alkoholem.

Závěrem

Játra jsou nesmírně důležitá a je nutné udělat vše, abychom je chránili a podpořili jejich funkci.

 

Zdroj

  • Stav přihlášení