Právě jsem dnes dostala výborné ostružiny ze zahrádky mých milých klientů , kteří mne často zásobují přebytky .Jsem za to vděčná. I když také něco pěstuji , ale s tím ,jak stále pomáhám napravovat škody na našich tělech, a především dušičkách, mne čas na zahrádku téměř nezbývá. Takže výpěstky sotva dostačují pokrýt moji spotřebu-vegetariána-částečně vitariána.
V 18h jsem konečně vyšplhala po schodech do bytu přivítaná naší Reggii, ale pořádně hladová.Ovšem s krabičkou ostružin.Hned mne napadlo, že je budu mít k večeři.Rychlá příprava byla podmínkou, protože už jsem cítila, že tělo dlouho hladovět nechce .Rozmixovala jsem ostružiny se sušeným kokosovým mlékem a dosladila trochou stevie v prášku.Už jsem večer nechtěla zatěžovat slinivku zpracováním dalších sacharidů, protože jsem ještě využila těstoviny, co zbyly od oběda.
Na uvařené těstoviny jsem nalila rozmixované ostružiny, posypala nasekanými mandlemi a rozdrcenými kakaovými boby. Mandle- zásadité, Kakao-kyselinotvorné.
To byla mňamka. Ještě teď se mi sbíhají sliny.
A to jsou náhody-nejsou (neexistují)-otevřu počítač a recept na lívanečky s ostružinami.
Už se těším, až vyzkouším.Jenom místo javorového sirupu dám med-zdá se mi přijatelnější v našem klimatickém pásu-i když působí podobně jako cukr.Je třeba s medem sladit taky opatrně.
„Maruško a Mirku,nebudou Vám chybět ostružiny na takovou dobrotu?“
Nadýchané lívanečky s ostružinami
Může být vůbec taková dobrota jako lívanečky zdravá? Pokud je připravíte z pohankové mouky a ozdobíte zdravými ostružinami, tak ano.
- 1 kefírové mléko (450 – 500 g)
- 3 vejce
- lžička jedlé sody
- špetka soli
- hrnek pohankové mouky
- kokosový olej
- ostružiny
- citronová šťáva
- javorový sirup
- ricotta
- máta
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pak lehce vmícháme žloutky, prosátou mouku a kefírové mléko. Přidáme špetku soli, jedlou sodu a šleháme, dokud těsto nemá hladkou konzistenci.
Pánev potřeme kokosovým olejem, necháme zahřát a opatrně vlijeme těsto. Pečeme na mírném ohni, aby se lívance dobře propekly. V kastrůlku si ohřejeme ostružiny, které podlijeme trochou vody, zakápneme citronovou šťávou a javorovým sirupem. Část směsi rozmixujeme tyčovým mixérem a část necháme vcelku.
Lívance dáme na talíř, porci vždy polijeme ostružinami a navrch přidáme lžičku ricotty. Dozdobíme snítkou máty.
+ něco navíc – můžete přidat i další drobné ovoce (maliny, jahody nebo borůvky).
Ostružiny jsou velmi cenné pro svůj vysoký obsah vitamínů skupiny B a vitaminu C. Jsou účinné při nachlazení a podporují imunitu. Obsahují také velké množství antioxidantů. Děti je milují. Ostružiny se dnes dají koupit po celý rok, ale pokud si je nasbíráte nyní v jejich vegetační době, uděláte pro své zdraví mnohem více.
DOBROU CHUŤ